Soru / Cevap

Merhaba arkadaşlar,
SharePoint ile ilgili olarak bazı sorularınız ve bu sorulara bağlı cevaplarınız olabilir. Bu konuda, elimden geldiğince sizlere yardımcı olmak isterim. Tabi ki bildiğim kadarı ile. Yani kesin çözüm bulacağım gibi birşey söz konusu değil. Baktım ki cevap bulamıyorum, SharePoint yanlış kurulmuş derim işin içinden çıkarım 🙂
Sizlerden ricam, soru sorarken lütfen “Şöyle bir uygulama nasıl yaparım, şöyle bir workflow nasıl hazırlarım” gibi yazması uzun ve yazarak cevaplanamayacak sorular sormayınız. Eğer çok sıkıştığınız bir durum olursa elimden geldiğince uzaktan bağlanıp yardımcı olmaya çalışırım inşallah. İsterseniz sorularınızı bu yazı altında yer alan yorumlar bölümünde sorabilirsiniz veya bana eposta yolu ile sorunuzu iletebilirsiniz. Eposta adresim hasan [at] hasankoroglu.com . Sizlerden gelen sorular arasından seçeceğim soruları makale şeklinde cevaplamaya çalışacağım.
Allah’a emanet olunuz.

2 thoughts on “Soru / Cevap”

  1. Hocam merhaba,
    orta ölçekli bir şirket için sharepoint üzeirnden portal ve dinamik form, iş akışları işlerini yürütmek istiyoruz.
    bazı iş akışlarında da SAP Sistemi ile veri alışveriş işleride yapmak istiyoruz.
    bunun için cloud üzerinde mi yoksa local de mi kurmak daha mantıklı?
    Sharepoint i ileri seviyede bilmiyoruz, .net tarafında tecrubemiz bulunuyor.
    nasıl bir yol izlemeliyiz?

  2. Merhaba Hakan Bey,
    İlk olarak şunu söylemek isterim; SharePoint ile iş yapmaya başlarsanız, bağımlılık yapar ve herşeyi onun üzerinde yapmaya başlarsınız. Bunu kötü manada söylemiyorum. SharePoint’in işi bu, kurumsal bir platform. Siz birkaç özelliği kullanmaktan bahsetmişsiniz. Dinamik Form, İş akışları, SAP Entegrasyonu.
    Dinamik Form tarafında InfoPath ile ilerlemeniz gerekmektedir.
    İş akışları için WorkFlow 2010 ile devam edebilir veya Workflow 2013’ü kullanabilirsiniz.
    SAP entegrasyonu için, – SAP’ı biliyorum ama mimarisini bilmiyorum – SAP’ın sunduğu web servisler var ise -ki mutlaka vardır- bunları tüketerek özel sayfalar hazırlayabilirsiniz.
    Örnek veriyorum:
    Kurum içerisinde EBYS var, Satınalma departmanının kullandığı bir sap veya başka bir marka erp var. Bir personel bir satınalma işlemi gerçekleştirmek isterse, örneğin yeni bir bilgisayar. Bunun süreci nasıldır? Personel EBYS üzerinden bir satınalma talebi oluşturur, ebys içerisinde gerekli mercilerde imzalanması sağlanır. Daha sonra satınalma birimine ulaşır. Satınalma biriminde teklif vs. gibi işlemler yapılır, Personel bu kısım için ebys yerine satınalma ile ilgili olan yazılımı kullanmaya başlar. Demirbaş işlemleri falan derken personel neredeyse 3 farklı program içerisinde boğulur kalır. Bir ebys veya erp yazılımında ihtiyacından fazlası olan menüler, butonlar arasında kaybolur gider. Aslında bir işletmede bu işler günlük olan işler; depodan malzeme isteme, satınalma, arıza takibi vs. SharePoint bu noktada sevreye giriyor. SharePoint üzerinde insanları bunlatmayacak, kafasını karıştırmayacak tarzda basit bir form doldurursunuz, arka planda yazılımlar arası web servisler konuşur bundan sizlerin haberi olmaz. Kullanıcı sadece SharePoint Portal üzerinde göreceği 2-3 tane textbox veya form alanıdır. Kullanıcı SharePoint üzerinden formunu doldurmuştur, arka planda ebys’de talep oluşturulmuş ve imzaya sunulmuştur, ebys den dönen duruma göre satınalma programı tetiklenir, evraklar SharePoint evrak kütüphanelerinde saklanabilir. Sonuç olarak kullanıcıya durumdan haberdar edilir. Bu işlemleri yaparken 100’lerce satır kod yazmanıza gerek kalmıyor. Bilgi İşlem biriminin yapması gereken de budur. Günlük işlemleri otomatize etmesidir.
    Biraz konuyu dağıttığımın farkındayım ama sizleri en iyi şekilde bilgilendirmek istiyorum.
    SharePoint 2013’ten sonra sunucu taraflı kod yazma işini sevmediğini belirtti. SharePoint üzerinde çılgınlar gibi uygulama yazmak yanlıştır. Sadece basit uygulamaları burada saklarsınız. SharePoint üzerinde en çok önerilen sistem istemci taraflı kod yazma işleridir. Bunu da angular.js gibi js kütüphaneleri ve rest soap gibi web servisleri ile yapabilirisiniz.
    SharePoint içerisinde sunucu taraflı kod geliştirmenin başka bir dezavantajı ise, yarın birgün sunucu değişiklikleri, taşınma işlemleri, versiyon değişikliği gibi işlemler sonucu kodunuz çalışmaz hale gelme ihtimali çok fazla.
    Bulut tarafına gelir isek, Office365 içerisindeki SharePoint online, on-premise’te kuracağınız SharePoint tadını vermez. Her ne kadar geliştirilmeye devam etse de, en nihayetinde bazı özellikleri kullanmanıza izin vermiyor.
    Bir çok ms platformu paas veya saas olarak hizmet versede SharePoint’i halen tam anlamıyla clouda taşıyamadılar. Bunun bir ispatı ise Azure içerisinde otomatikleştirilmiş kurulumlar arasında SharePoint farm yapısı kurulumu en çok kullanılanlar arasındadır.
    Office365 yerine IAAS olarak kullanmanızı tavsiye ederim. Bu konuda da AWS kullanmanızı tavsiye ederim.
    Benim acizane tavsiyem, SharePoint noktasında parasını vereyim, benim localimde dursundur.
    SharePoint’i bilmiyorsanız bile, 1-2 aylık bir yerinde eğitim ile (wokshop) kendi uygulamalarınızı geliştirir seviyeye gelebilirsiniz.
    Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *