Alternate Access Mappings

Merhaba Arkadaşlar,
Bu makalemizde mevcut SharePoint portalımıza başka adreslerden girmek için kullanılan AAM (Alternate Access Mappings) sisteminden bahsedeceğim inşallah.

Ne işe yarar bu AAM?

Bu konuyu bir örnek ile açıklamak isterim. SharePoint’i OOB (Out-of-box yani kutudan çıktığı gibi) olarak kurduğunuz zaman portalınıza erişmek için SharePoint’in kurulu olduğu sunucunun adı ne ise o isimle girmeniz gerekmektedir. Bizim örneğimizde bu adres http://sp01 . Peki bu adresi kullanıcılarınıza anlatırken ne diyeceksiniz? Adres satırına http://sp01 yazın demeniz gerekmektedir. Hiç akılda kalıcı bir isim değil. Veya farm yapınız var ise birden fazla sunucuya sahipseniz “sp01 veya sp02 adresinden girin” mi diyeceksiniz. Hem sizin için hem şirket kullanıcılarınız için akılda kalıcı, projenizi tarif edecek bir isim kullanmanızı tavsiye ederim. Mesela http://portal , http://şirketismi veya hem içeriden hem dışarıdan aynı adres ile girilmesi için http://portal.siteadresiniz.com adresini kullanabilirsiniz.

Peki bu işlemleri nasıl yapacağız?

CA sayfamızdan System Settings altında yer alan Configure alternate access mappings sayfasını açın.
aam_01
Burada SharePoint portal sayfamız ve ca sayfamız yer almaktadır.
aam_02
Sağ üst köşede yer alan Alternate Access Mapping Collection kısmında yer alan Show All kısmına tıklayalım.
aam_03
Açılan sayfada SahrePoint – 80 ‘i seçelim.
aam_04
Aşağıdaki ekran görüntüsünü elde etmemiz gerekiyor.
aam_05
Edit Public URLs bağlantısını tıklayalım. Karşımıza aşağıdaki ekran gelecektir. Burada 5 adet alan var. Default, Intranet, Internet, Custom, Extranet. SharePoint bu işlem için bizlere 5 adet adres girme hakkı veriyor.
aam_06
Biz bu alanları aşaıdaki gibi kullanacağız. Benim tavsiyem bütün kullanıcılarınıza Internet adresini vermeniz.
aam_07
İşlem sadece bu kadar ile kalmıyor. Diğer bazı işlemleri IIS üzerinde ve DNS sunucuda yapmak gerekiyor. Ben ilk olarak SharePoint sunucu üzerindeki IIS üzerinde ayar yapacağım. IIS’i açıyoruz ve SharePoint sitemizin üzerinde sağ tıklayıp Edit Bindings’i tıklıyoruz.
aam_08
Bu pencerede SharePoint sayfamız giden bağlantıları görebiliriz. Burada Host Name boş olduğu için SharePoint sunucumuza ip adresinden veya sunucu adından girebiliriz.
aam_09
Bu ekranda Add butonuna basarak diğer adresleri ekleyelim.
aam_10
Daha sonra DNs sunucumuz üzerinde bu kayıtları eklemeliyiz. Bu işlem için DNS sunucumuzda ilgili domain adresi içerisinde New Alias CNAME ekleyelim ve SharePoint sunucumuza karşılık gelen kaydı işaretleyelim.
aam_11
 
aam_12
Bu işlemlerden sonra bu adreslere ping atarsak hepsinin aynı ip adresine gittiğini görmemiz gerekiyor.
aam_13
Daha sonra kullanıcılarımız bu adresleri açtıklarında bir kullanıcı adı parola doğrulaması ile karşılaşmamaları için IE ayarlarındaki local sites kısmına bu adresleri eklememiz gerekiyor. Çok kullanıcılı bir şirkette iseniz bu işlemi GPO ile yapabilirsiniz.
aam_14
 
aam_15
 
aam_16
 
aam_17
Daha sonra bu adreslere baktığım zaman işlemlerimizin başarılı olduğunu görebiliriz.
aam_18
aam_19
Bu işlemi bilmeden önce sunucu adını Portal veya şirket ismi verirdim 🙂
Bu yılın son makalesi bu. İnşallah güzel bir giriş yaptığımızı düşünüyorum. Allah nasip ederse daha aksiyon dolu makalelere gireceğiz. Allah’tan, bu yeni yılın sizlere ve sevdiklerinize hayrlar getirmesini temenni ediyorum.
Hayırlı Yıllar.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *