SharePoint Store App Kurulumu

Merhaba Arkadaşlar, uzun bir aradan sonra tekrar birlikteyiz. Bu yazımıda SharePoint 2013 portalımızda yer alan SharePoint Store üzerinde yer alan uygulamaların yüklenmesi için gerekli olan ayarlardan bahsedeceğiz inşallah.

Bu işlem için portalımızda sağ üst köşede yer alan Ayarlar simgesine (çark işareti) basıp Uygulama ekle veya ingilizcesi “Add an App” bağlantısına tıklayınız. Açılan sayfada sol tarafta yer alan SharePoint Store bağlantısına tıkladığınız zaman aşağıdaki ekran görüntüsünü almanız muhtemel.
app_management_01
Şimdi sırasıyla işlemlerimize başlayalım.

DNS Sunucu Ayarları

Bu işlem için birkaç tane yöntem var ama ben önerilen sistemi anlatacağım sizlere. DNS Sunucumuzda (benim senaryoma göre Active Directory kurulu makina yani Domain Controller) DNS manager’a giriyoruz. Forward Lookup Zone üzerinde sağ tıklayıp New Zone diyoruz.
app_management_02
Aşağıdaki ekran görüntülerini takip ederek işlemlerinizi tamamlayınız.
app_management_03
app_management_04
Bu kısımda belirleyeceğiniz domain adresi, internet dünyasında kullanılan bir domain olmasın, yoksa çalışma ortamınızdaki diğer kullanıcılar bu adrese girmek istediklerinde sizin siteniz açılacaktır. Ben bu işlem için ben hkapps.com u seçtim.
app_management_05
app_management_06
Yeni Zone oluşturduktan sonra, yeni oluşturduğumuz zone içerisinde bir cname tanımlaması yapmamaız gerekiyor. Oluşturacağımız Cname ile SharePoint sunucumuzu işaret etmeliyiz. Bu işlem için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus, hkapps.com adresine gelen bütün istekleri SharePoint sunucumuza yönlendirmemiz gerekiyor. Bu konuda * yani wildcard işlemi uyguluyoruz. Açılan pencerede Alias kısmına * işareti koymamız gerekiyor.
app_management_07
app_management_08
Bu işlem sonrası hkapps.com domain adresimize ait kayıtlar aşağıdaki gibi olacaktır.
app_management_09
Bu işlem bittikten sonra domaine dahil olmuş bir sunucudan veya bilgisayardan yeni oluşturduğumuz domaine ping atıp son kontrolleri sağlamamız gerekiyor. Bu işlem için komut satırında ping deneme.hkapps.com şeklinde komut çalıştırın. ping işlemi sonucu ip adresinin sizin lokal networkünüzün ip adresi olması gerekiyor.
app_management_10
Bu işlemden sonra Central Administration sayfamızı açalım. Burada System Settings altında yer alan Manage services on server bölümünü açalım.
app_management_11
Burada yer alan iki servisin çalışır olduğundan emin olalım. Eğer çalışmıyorsa daha önceki yazılımlarında kurulum aşamasında bu işlemlerin nasıl yapıldığından bahsetmiştim. App Management Service ve Subscription Settings Service ‘i powershell scripti yardımı ile kurabilirsiniz.
app_management_12
app_management_13
Bu kontroldan sonra Central Administation sayfasından Apps bölümünden Configure App URLs kısmını açalım.
app_management_14
Açılan sayfada App Domain kısmına DNS server kısmında oluşturduğumuz domain adresini giriyoruz.
App prefix kısmına app veya apps yazabilirsiniz.
app_management_16
Daha Sonra Central Administration sayfamızdan Manage web applications kısmını seçelim.
app_management_17
Açılan sayfada SharePoint sitemizi seçip yukarıdaki bardan Manage Features butonuna tıklayalım.
app_management_18
app_management_19
Açılan sayfada Apps that require accessible internet facing endpoint özelliğini Activate edelim.
app_management_20
Bu işlemden sonra Central Administration sayfasından Apps kısmını açalım. Orada yer alan Manage App Catalog kısmında Create a new app catalog site seçeneğini seçip ilerleyelim.
app_management_24
Açılan sayfada Title Kısmına istediğinizi yazabilirsiniz. Ben anlamlı olması açısından App Catalog yazdım. İlgili alanları doldurup ok diyelim.
app_management_25
Sonuç olarak aşağıdaki ekran görüntüsüne benzer bir görüntü almanız gerekiyor.
app_management_26
Bu aşamadan sonra bir işlem daha yapmamız gerekiyor. SharePoint Store’dan bir uygulamayı sayfanıza ekledikten sonra tarayıcınız hkapps.com adresini açmaya çalışacak. DNS’ten baktığı zaman SharePoint portalımıza yönlenecek ama sizlere Kullanıcı adı ve parola soracaktır. Domain kullanıcı adı ve parolanızı girdikten sonra uygulama ve sayfa açılacaktır.
Bunun sebebi farklı bir domain adresi ile SharePoint portalımızın açılmaya çalışmasıdır. Bunun önüne geçebilmek için Internet Explorer’ın ayarlar kısmında Security bölümünde Local Inranet bölümündeki Sites kısmını açmalıyız.
app_management_27
Açılan sayfada Advanced bölümünü tıklamamız gerekmektedir.
app_management_28
Açılan sayfaya oluşturduğumuz siteyi wildcard ile girmemiz gerekmektedir.
app_management_29
Bu işlemi bütün kullanıcalarda yapmak zorundasınız. Bunun yerine Domain Controller üzerinde yer alan Group Policy’lar ile bu işlemi rahatça yapabilirsiniz.
Artık SharePoint Store’u açabilirsiniz ve istediğiniz uygulamayı ekleyebilirsiniz.
app_management_21
Bir makalemizin daha sonu geldik. Bu makalede eksik gördüğüm noktalar, Uygulama sayfaya nasıl eklenir, eklenen uygulama nasıl kaldırılır, belki IIS üzerinde yapacağımız bir kaç püf nokta olabilir.
Güncelleme (2017/01/05):

  1. DNS tarafında oluşturacağınız kayıtlar mümkünse CNAME şeklinde olsun.
  2. LoopBackCheck ayarlarını kontrol ediniz. (bkz: https://blog.blksthl.com/2013/05/07/a-quick-guide-to-configuring-the-loopback-check/)
    1. App Host için oluşturduğunuz adres kayıtlarını *.appdomain.local ve appdomain.local olarak girmeyi unutmayın.
  3. IIS tarafında SharePoint sitesinin binding kısmında host name bilgisini boş bırakınız.

Allah’a emanet olunuz…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *