SharePoint 2013 Yüksek Erişilebilirlik – Ön Hazırlık

Merhaba Arkadaşlar,
Uzun bir aradan sonra yeni bir makale ile tekrar karşınızdayım. Kaldığımız yerden devam ediyoruz. SharePoint ile yüksek erişilebilirlik hakkında yazı serimizin ikinci bölümü olan ön hazırlık kısmındayız.

Yapacağımız işlemler için gerekli olan sunucular ve rolleri aşağıdaki gibidir.

  • 1 Adet Domain Controller
  • 2 Adet SQL Server için sunucu
  • 2 Adet SharePoint uygulama (App) sunucusu için sunucu
  • 2 Adet SharePoint Web Front End (WFE) sunucusu için sunucu

Domain Controller kurulumu için bu yazımıza bakabilirsiniz.
SQL Server kurulumları için bu yazımıza bakabilirsiniz.
SharePoint kurulumları için bu yazımızı inceleyebilirsiniz.
İleriki yazılarımızda bahsedeceğimiz bazı kavramları buradan açıklamak isterim.

Microsoft Failover Cluster

Sistem yapılandırmasında servislerin devamlılığını sağlamak büyük önem taşımaktadır. Cluster (kümelenmiş bilgisayarlar) ise bu devamlılığı sağlamaya yönelik olarak geliştirilmiş birbirinden bağımsız bilgisayarlardan oluşan yapıdır. Küme yapılanmasında sunucu hizmeti veren makinenin herhangi bir şekilde bu hizmeti verememesi “failover” adı verilen bir işlem ile tespit edilmektedir.
Aynı hizmeti veren iki makineden birinin bu hizmeti veremez hale gelmesinin tespit edilerek diğer makinenin hizmet vermeye devam etmesinin sağlanması Windows sistemlerde “failover” kümeleme adı verilen özellik ile sağlanmaktadır. “Failover” kümeleme yapılanmasında iki veya daha fazla sayıda sunucu bu sisteme dahil edilebilmektedir.
Yazının devamı için: http://bidb.itu.edu.tr/seyirdefteri/blog/2013/09/07/microsoft-failover-cluster

SQL Server 2014 AlwaysOn

AlwaysOn Availability Groups Mirroring işlemine bir alternatif olarak gösterilebilir. Fakat AlwaysOn Availability Groups ile Mirroring ile yapamadığımız birden fazla Secondary Server kullanabilme ve kullanılan Secondary Serverların da aynı anda aktif olarak çalışma işlemlerini Mirroring ile yapamıyorduk. Fakat AlwaysOn Availability Groups teknolojisi ile artık böyle bir kullanıma gerek kalmıyor. Ayrıca AlwaysOn Availability Groups özelliği Mirroring işleminin avantajlarından olan hem otomatik hem de Manuel Failover yapısını desteklemektedir.
Firmaların ve IT’lerin başarısı hizmetin ve verilerin kesintisiz olması ile doğru ilgilidir. SQL 2012 öncesindeki sürümlerinde hem High Availability hem de Disaster Recovery sağlamak için Failover Clustering, Mirroring, Log Shipping ve Replikasyon gibi teknolojiler kullanılabiliyordu. Her bir teknolojinin kendine has avantajlarının ve dezavantajlarının olması sebebiyle genelde HADR (High Availability ve Disaster Recovery) sağlamak adına bu teknolojiler beraber kullanılıyordu. SQL Server 2012 ile beraber tanıtılan AlwaysOn özelliği ile önceden birkaç teknolojiyi beraber kullanarak elde ettiğimiz HADR seviyesini artık sadece AlwaysOn kullanarak elde edebililir.
Yazının devamı için: http://www.ksugle.com/sql-2014-alwayson/

SharePoint Web Front End Sunucusu

WFE sunucular SharePoint’in Central Administration ve diğer servis uygulamalarını barındırmayan, sadece son kullanıcıya site içeriğini gösteren kısmıdır.
Bu bilgilerden sonra yazı serimize kurulumlarla devam edebiliriz.

Konunun ana başlığı için : SharePoint için Yüksek Erişilebilirlik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *